jonge man in rolstoel kijkt naar zijn mooie vrouw
MS

Wat houdt deze ziekte in?

Multiple Sclerosis (MS) is een ongeneeslijke ziekte van onbekende oorsprong. In Nederland komt de ziekte voor bij ongeveer 1 op de 1000 mensen. Nederland telt dus ongeveer 17.000 mensen met MS. Wereldwijd lijden zo’n 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte. MS openbaart zich doorgaans in mensen tussen de 20 en 40 jaar. Alle aspecten van het leven van een patiënt worden door deze ziekte aangetast. (bron: www.hersenstichting.nl)

MS is een ontstekingsziekte van de hersenen waarbij de vettige stof die een axon omhult, myeline genaamd, verdwijnt (demyelinisatie). Hoewel wetenschappers niet weten waarom de myeline verdwijnt, hebben ze wel ontdekt dat demyelinisatie resulteert in schade aan de zenuwvezels. In sommige gevallen is de schade zodanig ernstig dat de zenuwvezels verzwakt raken. Dit effect is vergelijkbaar met een elektriciteitsdraad zonder isolatie of het doorknippen van een elektriciteitsdraad: de signaaloverdracht raakt verstoord. Als de myeline verdwenen is vormen zich littekens, de zogenaamde scleroses, van verharde stukjes weefsel rondom de axonen. Deze littekenvorming gaat vaak gepaard met verder verval van de zenuwvezels. Gebieden waar de ziekte zich uit, de zogenaamde laesies of plaques, bevinden zich op meerdere plekken in het centrale zenuwstelsel. (bron: www.herseninstituut.nl)

pillen met water innemen is vaak lastig
Moeite met medicijnen innemen

Slikproblemen en MS

Mensen met MS kunnen te maken krijgen met dysfagie, dat is moeite met slikken door een medische aandoening. Slikproblemen zijn een gevolg van de beschadiging van de myeline in dat deel van de hersenen dat het slikken controleert, of de zenuwen die daarmee een relatie hebben. Vroeger beschouwde men dysfagie als een symptoom dat alleen in latere stadia van MS optrad. Het klopt inderdaad dat mensen met meer lichamelijke beperkingen vaker slikproblemen kunnen hebben, maar dysfagie kan zich ook eerder ontwikkelen. Naar schatting heeft waarschijnlijk 50 procent van de mensen met MS slikklachten en er zijn zelfs hogere inschattingen. Vaak zijn mensen met MS zich niet bewust van hun probleem met slikken (bron:www.msweb.nl). Iemand met MS moet naar grote waarschijnlijkheid meerdere medicijnen per dag slikken. Dit kan in geval van dys­fagie soms erg lastig zijn en tot problemen leiden. Zowel voeding doorslikken als me­dicatie slikken kan een uitdaging worden en voorkomen moet worden dat u zich verslikt. Een gevolg van het verslikken kan zijn dat u een longontsteking krijgt, om­dat hetgeen u zich in verslikt heeft in de longen terecht is gekomen. Ook kan het zijn dat medicatie blijft ‘hangen’ in de keelholte en/of slokdarm.  Om de inname zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken zijn er verschillende opties die u kunt proberen. Vaak wordt er een sliktraining gedaan, hetgeen u helpt op een andere manier te slikken. Er wordt u ook geleerd om uw eten en drinken aan te passen. Bijvoorbeeld door taai eten zachter te maken, en drinken juist dikker. Vaak kunnen mensen met slikklachten geen vloeistof meer drinken zonder een verhoogd risico op verslikken. Dit kan leiden tot problemen met de inname van medicatie, aangezien de voorschreven medicatie vaak juist met water ingenomen dient te worden.

 

Appelmoes, yoghurt of kwark

Stop het gebruik van voedsel bij inname van medicatie

Om de inname zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken zijn er verschillende opties die u kunt proberen. Vaak wordt er een sliktraining gedaan, hetgeen u helpt op een andere manier te slikken. Er wordt u ook geleerd om uw eten en drinken aan te passen. Bijvoorbeeld door taai eten zachter te maken, en drinken juist dikker. Vaak kunnen mensen met slikklachten geen vloeistof meer drinken zonder een verhoogd risico op verslikken. Dit kan leiden tot problemen met de inname van medicatie, aangezien de voorschreven medicatie vaak juist met water ingenomen dient te worden. Als de inname van uw medicatie lastig is en bijvoorbeeld niet meer lukt of mag met water, dan wordt er vaak aanbevolen om ze met bijvoorbeeld een beetje yoghurt of appelmoes in te nemen.   Echter weten we inmiddels dat ook het gebruik van yoghurt, fruitsappen en puree kan leiden tot interacties met medicatie die vaak ongewild zijn. Om de kans op ongewilde interacties en bijwerkingen volledig weg te nemen is er een middel ontwikkeld dat u helpt om uw medicatie op een veilige manier in te nemen.

Gloup medicatie slikgel is een gel speciaal ontwikkeld voor mensen die hun medicatie moeilijk of niet met water in kunnen nemen.

moeite met pillen slikken met water? gebruik gloup
Slikproblemen en MS

Gloup helpt op een veilige manier

Veel MS patiënten kunnen hun medicatie niet met water innemen en heb­ben een dikkere substantie nodig om veilig te kunnen doorslikken. Gloup is een geregistreerd medisch hulpmiddel en helpt wereldwijd vele mensen bij een veilige en makkelijkere inname van hun orale medicatie. Gloup is gemakkelijk door te slikken, maar dik genoeg om de kans op aspiratie (verslikken) te minimaliseren. Doordat Gloup zeer snel wordt afgebroken in de maag, is de medicatie snel beschikbaar voor het lichaam om volledig opgenomen te worden en dus snel werkzaam te zijn. Zodoende geeft Gloup geen significant verschil met water en is het de veiligste en makkelijkste optie als water niet meer kan of mag.  Juist omdat in veel gevallen de dikte van hetgeen ingenomen wordt van belang is, hebben onze producten altijd gegarandeerd een bepaalde consistentie.

Wij werken volgens de IDDSI Levels, die internationaal gebruikt worden door logopedisten en diëtisten. Wij hebben een IDDSI Level 3 (yoghurtdikte) en een level 4 (kwarkdikte) product, dus kijk op www.IDDSI.org voor meer informatie of vraag uw logopedist om meer informatie. IDDSI Level 4 is zelfs geschikt voor mensen die de hoogst mogelijke consistentie nodig hebben.

Hoe gebruik je Gloup?