depressieve oude man aan tafel
Kanker

Wat houdt deze ziekte in?

In Nederland komen er jaarlijks 100.000 nieuwe gevallen van kanker bij. Daarmee is kanker één van de meest voorkomende ziektes. Op dit moment zijn er ongeveer 300 verschillende soorten kanker bekend waarvan de oorzaken erg divers zijn. (bron: www.apetito.nl). Kanker is ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen en groeien in omliggende weefsels. Soms zaaien ze uit naar andere delen van het lichaam en het kan bijna overal in het lichaam ontstaan. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Al deze soorten hebben dezelfde eigenschap van ongecontroleerde celdeling gemeen. De snelheid waarop ongecontroleerde celdeling plaatsvindt, is voor iedere kankersoort weer anders. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten dan andere.(bron: www.kanker.nl)

vrouw kijkt naar grote pil met glas water in haar hand
MOEITE MET MEDICIJNEN INNEMEN

Slikproblemen en Kanker

De kanker zelf en de behandeling van kanker kunnen slik- en kauwproblemen veroorzaken. Een tumor in de mond- en keelholte kan slik- en kauwproblemen veroorzaken door de pijn of doordat de tumor voor een obstructie zorgt. Bestraling van het mond-keelgebied kan een zwelling van de slijmvliezen veroorzaken. Hierdoor is er minder ruimte voor voeding wat problemen kan veroorzaken bij het slikken en kauwen. Ook keelspieren kunnen aangetast worden wanneer deze in het bestraald gebied liggen. De spieren zijn dan minder soepel waardoor het doorslikken van voeding moeilijker wordt. De kans op verslikking wordt daardoor groter. (bron: www.tegenkanker.nl) . Deze slikproblemen worden dysfagie genoemd. Dysfagie is moeite met slikken door een medische aandoening. Iemand met kanker of  iemand die in het natraject ervan zit, moet naar grote waarschijnlijkheid meerdere medicijnen per dag slikken. Dit kan in geval van dys­fagie soms erg lastig zijn en tot problemen leiden. Zowel voeding doorslikken als me­dicatie slikken kan een uitdaging worden en voorkomen moet worden dat u zich verslikt. Een gevolg van het verslikken kan zijn dat u een longontsteking krijgt, om­dat hetgeen u zich in verslikt heeft in de longen terecht is gekomen. Ook kan het zijn dat medicatie blijft ‘hangen’ in de keelholte en/of slokdarm.

Appelmoes, yoghurt en kwark

Stop het gebruik van voedsel bij inname van medicatie

Om de inname zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken zijn er verschillende opties die u kunt proberen. Vaak wordt er een sliktraining gedaan, hetgeen u helpt op een andere manier te slikken. Er wordt u ook geleerd om uw eten en drinken aan te passen. Bijvoorbeeld door taai eten zachter te maken, en drinken juist dikker. Vaak kunnen mensen met slikklachten geen vloeistof meer drinken zonder een verhoogd risico op verslikken. Dit kan leiden tot problemen met de inname van medicatie, aangezien de voorschreven medicatie vaak juist met water ingenomen dient te worden.Als de inname van uw medicatie lastig is en bijvoorbeeld niet meer lukt of mag met water, dan wordt er vaak aanbevolen om ze met bijvoorbeeld een beetje appelmoes of yoghurt in te nemen. Echter weten we inmiddels dat ook het gebruik van yoghurt, fruitsappen en puree kan leiden tot interacties met medicatie die vaak ongewild zijn. Om de kans op ongewilde interacties en bijwerkingen volledig weg te nemen is er een middel ontwikkeld dat u helpt om uw medicatie op een veilige manier in te nemen.

Gloup medicatie slikgel is een gel speciaal ontwikkeld voor mensen die hun medicatie moeilijk of niet met water in kunnen nemen.

 

Lepel met capsule omhuld met Gloup
Slikproblemen en kanker

Gloup helpt op een veilige manier

Veel patiënten met kanker kunnen hun medicatie niet met water innemen en heb­ben een dikkere substantie nodig om veilig te kunnen doorslikken.

Gloup is een geregistreerd medisch hulpmiddel en helpt wereldwijd vele mensen bij een veilige en makkelijkere inname van hun orale medicatie. Gloup is gemakkelijk door te slikken, maar dik genoeg om de kans op aspiratie (verslikken) te minimaliseren. Doordat Gloup zeer snel wordt afgebroken in de maag, is de medicatie snel beschikbaar voor het lichaam om volledig opgenomen te worden en dus snel werkzaam te zijn. Zodoende geeft Gloup geen significant verschil met water en is het de veiligste en makkelijkste optie als water niet meer kan of mag. Juist omdat in veel gevallen de dikte van hetgeen ingenomen wordt van belang is, hebben onze producten altijd gegarandeerd een bepaalde consistentie.

Wij werken volgens de IDDSI Levels, die internationaal gebruikt worden door logopedisten en diëtisten. Wij hebben een IDDSI Level 3 (yoghurtdikte) en een Level 4 (kwarkdikte) product, dus kijk op www.IDDSI.org voor meer informatie of vraag uw logopedist om meer informatie. IDDSI Level 4 is zelfs geschikt voor mensen die de hoogst mogelijke consistentie nodig hebben.

Hoe gebruik je Gloup?