Dysfagie en MIP

Prevalentie en etiologie – Medicatie Inname Problemen (M.I.P.) : problemen met slikken van vaste orale medicatie in de juiste originele vorm, met het juiste inname hulpmiddel.
 
• Prevalentie: Onderzoek laat ziet dat 40% van de populatie een vorm van MIP heeft, zowel mannen als vrouwen en alle leeftijden.
• Etiologie:
      - Zonder fysieke of pathologische reden;
                1. Polypharmacie vaak in combinatie met meerdere innames per dag.
                2. Grote pillen of capsules.
                3. Ruwe of hygroscopische tabletten.
                4. Vreemd gevormde pillen of tabletten.
 
      - Xerostomie – vaak gerelateerd aan de medicatie (bv antidepressiva, antipsychotica, diuretica, antihistaminica).
      - Neurologische aandoeningen (bv. CVA, Parkinson, ALS, MS, dementie).
      - Afwijkingen in the mond- en keelholte (bv. carcinoma) alsook de gerelateerde radiotherapeutische behandeling.
      - Diversen: angst, stress, bepaald voedsel, gebitsprotheses.
 
Dysfagie is de medische term die moeite met slikken omschrijft. Voor klinische doeleinden kan dysfagie ingedeeld worden in twee categorieën: oropharyngeale dysfagie en oesofagale dysfagie.
 
Oropharyngeale dysfagie is het onvermogen het slikken te initiëren. Het is een 'overdrachtsprobleem' door een verzwakt vermogen voedsel van de mond naar de oesofagus te transporteren.
Oesofagale dysfagie is een ‘transport probleem’ en wordt gedefiniëerd als de sensatie van moeilijke passage van vaste vormen van de mond naar de maag.*
*Aging and the Gastrointestinal Tract, Volume 32; Volume 2003 edited by Alberto Pilotto, Peter Malfertheiner, Peter R. Holt
 
Dysfagie, net als alle medische condities, is in te delen in gradaties en levels. Sommige patiënten ervaren slechts een lichte vorm van discomfort tijdens het slikken, terwijl andere patiënten ernstige problemen hebben en assistentie nodig hebben van een arts, verpleegkundige of logopedist als het gaat om het bepalen van de juiste manier van inname.