Hva blander du medisinene dine med?

Hvis du ikke kan svelge medisinen din, har du sikkert prøvd alt for å få ned tablettene eller kapslene. Ofte åpner folk opp kapsler eller knuser tabletter. Du har sikkert også hørt at dette ikke er bra, og at det kan være direkte uforsvarlig, og at det kan føre til endring av stabiliteten til legemidler og effekten av medisinen. Eller at det kan medføre bivirkninger, til og med alvorlige, noe du ønsker å unngå.
Noen prøver å svelge medisiner ved å blande dem i yoghurt eller lignende. Selv om dette ikke nødvendigvis er farlig har det også potensielle ulemper. En ulempe kan være at det gir redusert effekt på grunn av innholdsstoffer i meieriprodukter som påvirker hvordan tablettene oppløses i magesekken. Hvis medisinen ikke oppløses slik den skal i magen, kan det medføre at medisinen ikke blir tatt riktig opp av tarmen og kroppen. Det kan med andre ord hende du ikke får den effekten av medisinen som du skulle ha.
Andre blander tabletter i syltetøy eller fruktpuré for å lette svelgingen. Her gjelder det samme som for meieriprodukter: De er kanskje ikke egnet til dette formålet og kan ha negativ effekt på hvordan medisinen løses opp og hvordan medisinene tas opp i tarmen. Bioflavonoider, som finnes spesielt i gul og oransje frukt, kan påvirke opptaket av medisin i kroppen, noe som kan føre til underdosering eller overdosering.
Finnes det allikevel et godt alternativ som hjelper til med å svelge medisiner? Ja, nå finnes Gloup® som er utviklet og produsert i Nederland, og som et brukt og testet av bruker i sykehjem. Dette er den første gelen utviklet for å hjelpe med å svelge medisiner. Gloup er en glatt gel som vil maskere vond smak fra medisinen med en behagelig smak. Men enda viktigere er det at Gloup har vist seg å være like sikker i bruk som vann, og har heller ingen kjente interaksjoner med legemidler. Dermed kan medisinen din gjøre det den skal, uten å endre egenskaper når den svelges eller tas opp i kroppen.