Gyógyszerek elegyítése vagy összetörése?

A tabletták és a kapszulák néha durva felületűek, rossz ízűek, illetve gyakran igen nagyok lehetnek. Ez problémát okozhat, különösen, ha a gyógyszert rendszeresen kell szedni, vagy ha egyidejűleg számos gyógyszert kell bevenni. A gyógyszerek összerágása borzasztó ízt eredményezhet a szájban.
Emiatt nem mindenki képes könnyedén, egy pohár vízzel lenyelni a gyógyszereit. Egyesek mindent megpróbálnak, hogy bevegyék a gyógyszereiket. Felnyitják a kapszulákat, illetve összetörik a tablettáikat. Azonban, mint tudjuk, ez potenciálisan veszélyes lehet, és akár a gyógyszerek stabilitásának, hatásosságának megváltozásához is vezethet, így ez nem igazán jó megoldás arra, ha Önnek problémát okoz a szilárd gyógyszerek bevétele.
 
Egyesek úgy próbálják bevenni a gyógyszereket, hogy joghurtba vagy valami hasonlóba teszik azokat. Ez azonban nem minden esetben megengedett, illetve az élelmiszereket sem igazán erre a célra tervezték. Egyes gyógyszereket nem szabad tejtermékekkel együtt bevenni, például azért, mert a tejtermék befolyásolja azok hatásosságát. Mások gyümölcspépekhez, lekvárhoz nyúlnak a gyógyszerek lenyelésének megkönnyítése érdekében. Azonban ugyanaz a probléma áll fenn, mint a tejtermékeknél: nem e célra fejlesztették ki. A gyógyszerek élelmiszerekkel - mint amilyen a joghurt is - együtt történő bevétele bizonyos esetekben jelentősen megváltoztathatja az így bevett gyógyszer hatásosságát és stabilitását.