Nielemisvaikeudet ja lääkkeiden ottamisvaikeudet

Yleisyys ja etiologia – Lääkkeiden ottamisvaikeudet määritellään kiinteiden suun kautta otettavien lääkkeiden nielemisvaikeuksiksi niiden oikeassa galeenisessa muodossa soveltuvan nielemisväliaineen kanssa.
 
• Yleisyys: kyselyn mukaan 40 % väestöstä kärsii lääkkeiden ottamisvaikeuksista. Sitä esiintyy
  kaiken ikäisillä miehillä ja naisilla.
• Etiologia:
        - Ilman fysiologista tai patologista syytä:
                1. Polyfarmasia usein yhdistettynä useaan ottokertaan päivässä.
                2. Suuret pillerit tai kapselit.
                3. Karheat tai hygroskooppiset tabletit.
                4. Erikoisen muotoinen pilleri tai tabletti.
      - Kserostomia – liittyy usein lääkitykseen (esim. masennuslääkkeisiin, psykoosilääkkeisiin, diureetteihin ja         antihistamiineihin).
      - Neurologiset häiriöt (esim. aivoverenkierron häiriöt, Parkinsonin tauti, ALS, dementia).
      - Poikkeavuudet pään ja kaulan alueella (esim. karsinooma) sekä niihin liittyvät sädehoidot.
      - Muut: ahdistus, stressi, tietyt ruoat, tekohampaiden käyttö.
 
Dysfagia on lääketieteellinen termi nielemisvaikeuksille. Dysfagian voi kliinisessä mielessä jakaa kahteen erilliseen kategoriaan: nielun dysfagia ja ruokatorven dysfagia.
 
Nielun dysfagia tarkoittaa nielemiskyvyttömyyttä. Se on ”siirto-ongelma”, joka johtuu vajaasta kyvystä siirtää ruokaa suusta ruokatorven yläosaan. Ruokatorven dysfagia on puolestaan ”kuljetusongelma”, joka määritellään kiinteiden aineiden vaikealta tuntuvana siirtymänä suusta mahaan.*
*Aging and the Gastrointestinal Tract, Volume 32; Volume 2003, toimittajina Alberto Pilotto, Peter Malfertheiner, Peter R. Holt
 
  
Dysfagiaa esiintyy kaikkien muiden lääketieteellisten tilojen tavoin eri vaikeusasteisina. Joillain potilailla on vain pieniä epämukavia tuntemuksia tai vaikeuksia nielemisen kanssa, kun taas toisilla vaikeudet ovat vakavia. He tarvitsevat puheterapeutin apua löytääkseen parhaan mahdollisen hoitotavan ongelmaan.